tiistai 31. tammikuuta 2012

Tarina siitä, kuinka työmotivaatio otetaan pois

Nicola since 1972 / Flickr

Työpaikallamme kiehuu ja olen itse sopassa mukana. Meillä on paljon väkeä lomautettuna ja niillä harvoilla joilla on töitä näkymät ovat hyvin utuiset. Koko yrityksen näkymät ovat mielestäni utuiset.

Teimme syksyllä ahkerasti töitä ja saimme käännettyä yrityksen kurssin nousuun tietäen jäävämme lomautukselle uurastuksen jälkeen. Mielestäni todellista joustoa työntekijöiltä.

Olemme jatkaneet työntekoa ja meille on tarjoiltu orastavan ruusuista kuvaa yrityksemme tulevaisuudesta. Tunnelma on ollut paikoitellen jopa erittäin hyvä.

Kunnes työnantaja heitti märkää vettä niskaan. Juuri ennen palkkapäivää työantaja ilmoitti yhdelle työntekijälle poistavansa kaikilta työntekijöiltä henkilökohtaisen palkan lisäksi maksettavan etuuden takautuvasti. Etuuden nettoarvo on useita satoja euroja kuukaudessa per työntekijä.

Etuutta on maksettu säännöllisesti joka kuukausi noin kymmenen vuoden ajan. Oletin, että se olisi maksettu nytkin. Budjetoin menojani jonkin verran etukäteen, enkä ollut todellakaan varautunut moiseen varkauteen.
3h
Soitin esimiehelleni kritisoidakseni menettelyä. Olen sopinut etuudesta työsopimuksessa ja se on yrityksen vakiintunut käytäntö. Esimies kertoi muutoksen syynä olevan huoli verottajan suhtautumisesta etuuteen.

Tarkistin verottajalta etuuden olevan täysin asianmukainen. Kyseessä olikin siis tekosyy. Tässä kohtaa luottamus työnantajaa kohtaan oli jo saanut kovan kolauksen. Aloimme murehtia ja jauhaa asiaa työpaikallamme ja soitimme liittoon.

Viesti oli selvä: työnantaja on menetellyt laittomasti ja etuus pitää maksaa, koska se on osa palkkausta. Tarjosimme työnantajalle mahdollisuuden selvittää asia omalla porukalla hyvässä hengessä. Vastaanotto oli jäätävä: asiassa ei ole neuvoteltavaa, kiitos ja näkemiin.

Oli kulunut jo viikko ja työtehomme oli laskenut minimaaliseksi. Asia painoi kaikkien mieltä ja tunnelmat olivat synkät. Ihmettelimme mitä ihmettä työnantaja oikein ajatteli keksiessään kyseisen uudistuksen.

Laskin, että työnantaja menettää parissa viikossa surkean työmotivaation takia summan, joka vastaa työntekijälle vuoden aikana maksettavia etuuksia. Ei kovinkaan viisasta. Jäämme odottelemaan miten tapaus etenee.

torstai 26. tammikuuta 2012

Sähköpostin tehokäyttö

Newfilm.dk / Flickr

Luin Tim Ferrissin kirjan "The 4-hour Work Week" ja olen inspiroitunut siitä kovasti. Kirjassa on paljon hyvää settiä ja olen ottanut Ferrissin oppeja käyttööni.

Yksi parhaimmista työhön soveltuvista vinkeistä on sähköpostin tehokäyttö. Se ei tarkoita, että sähköpostia käytettäisiin paljon, vaan tehokkaasti. Olen aikaisemmin mieltänyt sähköpostin jotenkin hankalaksi kommunikointivälineeksi ja käyttänyt paljon puhelinta. Puhelimella ihmiset saa monesti kiinni ja heiltä saa vastauksia heti. Ongelma on siinä, että vastaukset eivät välttämättä ole harkittuja ja puhelu saattaa kestää yllättävän kauan.

Sähköpostin eduksi voidaan vielä lukea se, että siitä jää aina mustaa valkoiselle. Joo, mutta asiaan. Eli otin käyttöön käytännön, että tarkistan sähköpostit vain kerran päivässä ja se kerta ei ole missään nimessä heti aamulla vaan esim. kello 10. Aamuisin teen tehokkaasti töitä autuaan tietämättömänä sähköpostissani lojuvista möröistä. Sitten minulla on loppupäivä aikaa hoidella mörköjä.

Käytän sähköpostia kaikkeen kommunikointiin, mikä ei vaadi välittömiä toimenpiteitä. Ja niitä tilanteita on yllättävän paljon. Vastaaja voi miettiä vastaustaan rauhassa ja mikäli hänen pitää etsiä tietoa, minun ei tarvitse odottaa puhelimessa sillä välin.

Tämä toimisi vielä paremmin mikäli kaikki muutkin toimisivat näin. Minun ei tarvitsisi vastailla puhelimeen pitkin päivää, vaan voisin keskittyä kysymyksiin keskitetysti kerran päivässä. Itse asiassa kirjailin puhelimeeni tekstarin, jolla voin hylätä tulevat puhelut: "Olen varattu. Laita sähköpostia tai tekstari." En ole kuitenkaan vielä käyttänyt sitä monestikaan.


Tilaa Tim Ferrissin The 4-hour Work Week hintaan 18,50 € Booky.fi:stä

keskiviikko 25. tammikuuta 2012

Hyvää luettavaa: The Mind Gym



Muistin hyvän kirjan, jonka luin kesällä ja haluan suositella sitä sinulle. Kirja on nimeltään The Mind Gym ja kirjoittajina on kolme brittiläistä ihmismielen huippuasiantuntijaa. Versio, jonka luin oli suomenkielinen ja nimeltään Mind Gym: mielen mestariksi. The Mind Gym on kyseisten herrojen projekti, jonka tuotoksena on muitakin kirjoja sekä hyvät nettisivut.

Itse aloin kirjan avulla ymmärtämään paremmin itseäni ja toisia ihmisiä, mikä on iso juttu. Kirja on täyttä asiaa, mutta se on muokattu todella kevyeen muotoon huumorin avulla. Ei todellakaan mitään pitkäveteistä faktaa. Mind Gymissä käsitellään ihmisten käyttäytymistä eri tilanteissa ja autetaan lukijaa toimimaan eri tilanteissa.

Kirja sisältää paljon pikku monivalintatehtäviä, joita en itse viitsinyt tehdä. Takakannesta pistäisin sellaista kritiikkiä, että piti olla maailmoja muuttava teos, mutta pientä liioittelua oli ilmassa. Toisaalta jos kaikki ihmiset lukisivat sen niin voisi muuttaakin maailmoja...

Suositukseni: Lue kirja! Kuulut heti 1% ihmisistä, jotka ymmärtävät paremmin ihmisten välisiä suhteita ja osaavat käyttää sitä hyödykseen.


Kirjan saa kivasti Booky.fi:stä 19,30€ ilman postikuluja

sunnuntai 15. tammikuuta 2012

Lounastauko

Luminen metsä tammikuussa 2012




Kuva on lounastauoltani. Muut lähtivät lounasruokalaan, minä ajoin metsään. Täydellinen kolmen vartin nollaus ja olin loppupäivän erittäin tehokas.

Oletko iltapäivällä väsynyt vai huippuvireessä. Minäkin olin aikaisemmin hyvin väsynyt iltapäivisin. Seuraa blogiani niin näytän miten kiihdytetään iltaa kohti. Vai tiedätkö jo hyviä jippoja, kommentoi alle.

perjantai 13. tammikuuta 2012

La musica

 @Doug88888 / Flickr

Räjäyttävän hyvä työtehon nostaja on MUSIIKKI. Työskentelen aika paljon avokonttorissa, missä ajatukseni katkeaa tämän tästä. Kuuntelen alitajuisesti ihmisten juttuja enkä pysty keskittymään täysillä.

Olen kuukausi sitten kaivoin puhelimen mukana tulleet kornavapit esiin ja kytkin ne tietokoneeseeni. Hain minuutin ajan googlella nettiradioita, joissa soitettaisiin hip-hoppia. BOOM! Siitä lähtien olen heittänyt napit korviini, jos haluan keskittyä johonkin työhommaan. 

Irtoan tavallaan tästä maailmasta, jammailen tuolissani ja annan mennä. Kukaan ei häiritse ja olen hyvällä tuulella ja kovassa flowssa. Tämän voi toteuttaa nykyvehkeillä lähes misssä työssä tahansa.  

torstai 12. tammikuuta 2012

Ajan päivin ajan öin

paulswansen / Flickr

Ajan työmatkoja ja työpäivän aikana tehtäviä matkoja noin 2500 kilometriä kuukaudessa. 60 km/h keskinopeudella se tekee 41 tuntia. Aika paljon kun näin laskee ja näkee sen paperilla. En yritä kehua määrää, kunhan totean.

Ajaessani kuuntelen joskus radiota, mutta nykyään ajan yhä enemmän mankka suljettuna. Käytän ajoajan ajatteluun tai pään nollaamiseen. Olen alkanut saamaan hyviä ideoita autoillessani. Ajatuksiin uppoutumista pitää kuitenkin varoa, sekunnissa tapahtuu paljon kun ajetaan satasta.

Esimerkiksi palaveriin ajaessa on hyvä simuloida palaverin kulku etukäteen. Näin voi olla skarppina sitten perillä. Laske paljonko käytät aikaa liikkumiseen ja mieti miten käytät sen. Kommentoi alle.

maanantai 9. tammikuuta 2012

Unilääkkeet


Kuuntelin töissä kahden nelikymppisen miehen juttuja. He ovat alansa kovan luokan konkareita ja homman pitäisi siis sujua kuin rasvattu. Toinen alkoi kuitenkin valittamaan öisiä univaikeuksiaan. Työasiat pyörivät päässä ja hän heräilee ja on sitten päivisin helvetin väsynyt.

Kollegalla oli neuvo, joka oli mielestäni pöyristyttävä ja varmaankin tajuttoman yleinen. "Haet kato kunnon unipillerit työterveydestä. Mäkin vedän aina tossa projektien loppuvaiheessa kun deadline alkaa lähestyä ja paine kasvaa."

Kuinka pihalla ihmiset voivat olla? Lääkkeen voimalla painetaan väkisin kohti eläkettä jos ei saada sitä ennen sydäriä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...