torstai 2. tammikuuta 2014

Miksi parisuhde ja raha on niin hankala yhtälö?

Jotenkin sitä vaan ei innostu aina samalla tavalla kuin joku toinen jostakin asiasta. Olipa ympäripyöreää. Eli oikesti tarkoitan, että en syty heti kaikista vaimoni ideoista ja haluaisin tietää miksi, koska hänelle tulee siitä paha mieli. Paha mieli tulee siksi, koska tätä tapahtuu aika usein.

Olen perheemme kontrollifriikimpi osapuoli. Yritän pitää lankoja käsissäni ainaki teknisissä ja talousasioissa. Yleensä kun kuulen uudesta ideasta peilaan sitä näihin realiteetteihin nähden. Se on varmaankin hänen kannaltaan todella latistavaa ja hän pohtiikin monesti miksi edes vaivautui.

Oikeastaan kun ajattelen tarkemmin niin suurin mörkö on raha. Mietin tekniseltä puolelta esimerkiksi hankintojen kestävyyttä ja siinä minua kiinnostaa pohjimmiltaan rahanmeno. Haluan hankkia kestävää ja laadukasta, jotta rahaa säästyisi joskus tulevaisuudessa kun ei tarvitse taas hankkia uutta tavaraa. Se tyyli tietysti maksaa enemmän ja ahdistun, koska kuukausittain käytettävissämme oleva rahamäärä on aika pieni.

Pidän ennustettavuudesta ja suunnitelmallisuudesta. Minun olisi helppo elää jonkin tietyn budjetin mukaan, vaikka tästä viisi vuotta eteenpäin. Kuulostaa näin kirjoitettuna todella tylsältä elämältä. Ja aika idealiselta. Elämähän ei ole tosiasiassa kovinkaan ennustettavaa. Haluan siis itsekkäästi pysyä jossakin itse luomassani muotissa ja minua ärsyttää kun en saa pysyä siinä. Minua myös pelottaa rahojen yht'äkkinen loppuminen. Jos en olekaan ottanut jotakin huomioon.

Äärimmäisyyksiin vietynä jatkuva kituuttaminen ja varmistelu johtaa liikkeen pysähtymiseen. Mitään ei tapahdu, koska voi sattua jotakin ikävää. Toisaalta täydellinen innostuminen sokaisee riskeiltä. Jokin näiden välimaastosta olisi hyvä.

Yksi hyvä tapa olisi pitää kirjaa tuloista ja pakollisista menoista ja loput voisi käyttää inspiraatioihin. Käyttämääni Danske Bankin verkkopankkiin on tullut mukava uudistus, joka tarjoaa mahdollisuuden kategorisoida rahaliikennettä hyvinkin tarkasti. Näen helposti vaikkapa ruokakaupoihin kuluneen summan tietyltä kuukaudelta. Verkkopankin ominaisuutta käyttäen voisin laskea keskimääräisen kuukausikulutuksen pakollisille menoille ja joka kuukausi tästä yli menevän summan voisi laittaa vaikka eri tilille käytettäväksi mihin sitten haluammekaan. Tällainen järjestely itse asiassa minulla olikin aiemmin kun olin kuukausipalkalla töissä, mutta yrittäjäksi ryhtyessäni se ei enään toiminut helposti tulojen vaihdellessa.

Pitääkin yrittää elvyttää vanhaa konstia. Ja innostua enemmän eikä vain nähdä mörköjä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...