lauantai 21. marraskuuta 2020

Aivopesty yhteiskunta: Raha osa 2

Sitten mennään hieman rahan filosofisempaan puoleen. 

Raha pyörittää maailmaa, sanotaan. Se on meidän jokapäiväisessä elämässämme alati läsnä. Rahalla ostetaan ja rahaa saadaan vastikkeeksi tehdystä työstä. Rahan avulla arvotetaan eri asioita ja niitä voidaan sitten vertailla. Raha synnyttää tunteita, riitoja ja jopa sotia. Rahaa on liian vähän tai sitä voisi olla enemmän. Rahaa ei pääse pakoon. 

Nämä asiat eivät olisi niin ongelmallisia, jos raha olisi kiinteää ja universaalia. Mutta sitä raha ei ole, jos puhutaan valuutoista, kuten euro tai dollari. Rahaa voidaan tehdä tyhjästä lisää ja raha voi menettää arvonsa yhdessä yössä. Rahaa voidaan takavarikoida tai rahan siirtäminen voidaan estää. Raha menettää hitaasti arvoaan kunnes lopuksi arvonmenetys on kiihtyvää. Raha on vallankäytön väline. Rahaa ei voi omista, mutta rahalla voi omistaa. Pohjimmiltaan sinä et omista eurojasi. Jos ne ovat pankkitililläsi, olet lainannut ne pankille ja pankki omistaa ne. Jos sinulla on rahat seteleinä patjan välissä, voidaan ne määritellä laittomiksi tai kelvottomiksi virkavallan toimesta. Et siis omista eurojasi. Rahalla voi toisaalta ostaa vaikka kiinteistöjä, liiketoimintaa, osakkeita tai poliittisen aseman.

Yleisin tapa tienata palkkatuloa on vaihtaa aikaa rahaan. Aika on universaalia ja sitä on kaikilla yhtä paljon tai yhtä vähän näkökulmasta riippuen. Aika on siis rajallista ja siksi arvokasta. Euroissa mitattuna kaikkien aika ei kuitenkaan ole yhtä arvokasta, vaan joku voi vaihtaa kuukauden työpanoksensa kahteentuhanteen euroon ja joku kahteenkymmeneen. Tästä seuraa yhteiskunnassamme harhainen ajatus, että ihmisiä aletaan arvottamaan tienattujen eurojen mukaan. Euro on kuitenkin hankala mittari, koska se ei ole vakaa, muuttumaton ja neutraali.

Myös omaa elämää tulee arvotettua eurojen perusteella, oikeasti täysin perusteetta. Kuinka kallis auto minulla on, kuinka kallis koti, vaatteet jne. Miksi käytän arvotukseen vieraan tahon luomaa ja omistamaa mittaria, jonka asteikko muuttuu jatkuvasti? Nykyinen talousjärjestelmä on kuin hukkuva Titanic, jossa matkustajat kilpailevat ensin yläkannelle pääsystä ja seuraavaksi pelastusveneeseen kiipeämisestä. Veneeseen pääsee, jos potkii jalkoihin takertuneet kanssa matkustajat irti. Pääasia on oma pelastuminen.

Raha on myös pakollinen vaadittu osa yhteiskunnassa mukana olemiseen. Verot maksetaan euroissa ja euro on käytännössä ainoa sallittu raha. Yhteiskuntaan kuulumista ei voi valita. Siihen synnytään. Syntymälahjaksi yhteiskunta antaa osuuden valtionvelasta. Reilu peli. Jotta velkaa voi maksaa pois, on tehtävä euroja tavalla tai toisella. Velan maksuksi ei käy hyvät ajatukset tai kirkas mieli. Vain eurot. Raha on siis myös vankila.

Seuraavassa kirjoituksessa voisimmekin pohtia veroja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...