tiistai 31. tammikuuta 2012

Tarina siitä, kuinka työmotivaatio otetaan pois

Nicola since 1972 / Flickr

Työpaikallamme kiehuu ja olen itse sopassa mukana. Meillä on paljon väkeä lomautettuna ja niillä harvoilla joilla on töitä näkymät ovat hyvin utuiset. Koko yrityksen näkymät ovat mielestäni utuiset.

Teimme syksyllä ahkerasti töitä ja saimme käännettyä yrityksen kurssin nousuun tietäen jäävämme lomautukselle uurastuksen jälkeen. Mielestäni todellista joustoa työntekijöiltä.

Olemme jatkaneet työntekoa ja meille on tarjoiltu orastavan ruusuista kuvaa yrityksemme tulevaisuudesta. Tunnelma on ollut paikoitellen jopa erittäin hyvä.

Kunnes työnantaja heitti märkää vettä niskaan. Juuri ennen palkkapäivää työantaja ilmoitti yhdelle työntekijälle poistavansa kaikilta työntekijöiltä henkilökohtaisen palkan lisäksi maksettavan etuuden takautuvasti. Etuuden nettoarvo on useita satoja euroja kuukaudessa per työntekijä.

Etuutta on maksettu säännöllisesti joka kuukausi noin kymmenen vuoden ajan. Oletin, että se olisi maksettu nytkin. Budjetoin menojani jonkin verran etukäteen, enkä ollut todellakaan varautunut moiseen varkauteen.
3h
Soitin esimiehelleni kritisoidakseni menettelyä. Olen sopinut etuudesta työsopimuksessa ja se on yrityksen vakiintunut käytäntö. Esimies kertoi muutoksen syynä olevan huoli verottajan suhtautumisesta etuuteen.

Tarkistin verottajalta etuuden olevan täysin asianmukainen. Kyseessä olikin siis tekosyy. Tässä kohtaa luottamus työnantajaa kohtaan oli jo saanut kovan kolauksen. Aloimme murehtia ja jauhaa asiaa työpaikallamme ja soitimme liittoon.

Viesti oli selvä: työnantaja on menetellyt laittomasti ja etuus pitää maksaa, koska se on osa palkkausta. Tarjosimme työnantajalle mahdollisuuden selvittää asia omalla porukalla hyvässä hengessä. Vastaanotto oli jäätävä: asiassa ei ole neuvoteltavaa, kiitos ja näkemiin.

Oli kulunut jo viikko ja työtehomme oli laskenut minimaaliseksi. Asia painoi kaikkien mieltä ja tunnelmat olivat synkät. Ihmettelimme mitä ihmettä työnantaja oikein ajatteli keksiessään kyseisen uudistuksen.

Laskin, että työnantaja menettää parissa viikossa surkean työmotivaation takia summan, joka vastaa työntekijälle vuoden aikana maksettavia etuuksia. Ei kovinkaan viisasta. Jäämme odottelemaan miten tapaus etenee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...