tiistai 9. kesäkuuta 2020

Asuntokaupan uutisia toukokuulta 2020

Asuntokaupan Keskusliitto julkaisi 9.6.2020 dataa jäsenkyselystään. Liitto kertoo näin: "Keskusliiton Hintaseurantapalvelun valtakunnallinen asuntokauppatilasto kootaan kiinteistönvälitys- ja rakennusliikkeiltä, ja se kattaa noin 75-80 % kaikista käytetyn asunnon kaupoista ja arviolta 30-40 % uudiskohteiden kaupoista.”


Eli käytettyjen asuntojen kaupasta ainakin voidaan päätellä jotakin tämän perusteella.


Asuntokauppa oli toukokuussa 31,5 % matalammalla viime vuoden toukokuuhun verrattuna kauppamäärillä mitattuna. Hintoihin ei ole kyselyn mukaan tullut muutosta ja jos muutosta onkin tullut, niin se on paikkakuntakohtaisesti mieluumin ylöspäin.


Suomen Pankin mukaan asuntolainoja uudelleenneuvoteltiin 6,2 miljardin edestä huhtikuussa, mikä on 5 prosenttia kotitalouksien lainakannasta. Tavallisesti kuukaudessa uudelleenneuvotellaan lainoja noin miljardilla. Uusia lainoja nostettiin 1,4 miljardilla, mikä on 11 prosenttia vähemmän, kuin normaalisti.


S-pankki puolestaan teetti kyselyn toukokuussa, jossa 29 prosenttia kaikista asuntolainan ottaneista kertoi käyttäneensä lyhennysvapaata. Kysely ei rajoittunut pelkästään S-pankin asiakkaisiin. Eli euroissa mitattuna on uudelleenneuvoteltu vähemmän lainoja kuin kappalemääräisesti. Tämä taas viittaa siihen, että pienempiä lainoja on neuvoteltu paljon. Tämä onkin loogista, koska ensimmäisenä lukua ottavat pienituloiset, joilla on pienemmät lainat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...